fbpx

Koraki kako zapreti popoldanski s.p. v 2024

Ste se zaradi takšnega ali drugačnega razloga znašli v položaju, da razmišljate o zaprtju vašega popoldanskega s.p. in vas zanima kakšen je postopek in na kaj vse je potrebno paziti in kakšni so roki? Dobra novica je ta, da je zapiranje popoldanskega s.p. lažje, kot ste si mislili.

Mogoče vas pa zanima kako se preoblikuje s.p. v d.o.o, saj želite razširiti vaše podjetje in poslovanje.

Kazalo vsebine

Razlogi za zaprtje popoldanskega s.p.

 • Kot popoldanski s.p. se morda soočate s pomanjkanjem časa za vodenje vašega podjetja, saj morate deliti svoj čas med podjetništvom in drugimi obveznostmi, kot je služba in zasebno življenje.
 • Kot podjetnik se morda odločite zapreti podjetje, ker so se vaši interesi spremenili in si želite posvetiti drugemu poslu ali karieri.
 • Morda se odločite zapreti popoldanski s.p. zaradi osebnih razlogov, kot so bolezni, nosečnost, družinske težave ali drugi osebni razlogi.
 • Morda ne morete več najti dovolj časa za uspešno vodenje podjetja.
 • Podjetje morda ne prinaša dovolj prihodkov ali ima prevelike stroške, kar pomeni, da se lahko znajdete v finančnih težavah in ne more več nadaljevati s svojim poslom.
 • Ne more konkurirati drugim podjetjem v isti niši in se zato odločite zapreti.

Postopek zapiranja popoldanskega s.p.

Pomembno je, da imate pred zaprtjem podjetja razrešena vsa vprašanja z delavci in dolžniki, saj drugače ni možno izpeljati postopka likvidacije.

Postopek zapiranja je sledeč:

 • Prijavo za izbris morate vložiti najmanj tri dni pred želenim datumom izbrisa iz Poslovnega Registra Slovenije.
 • Z osebnim dokumentom obiščete eno izmed e-VEM točkkjer vam izpolnijo obrazec v e-VEM portalu, katerega nato podpišete. Ta obrazec je potem poslan na AJPES.
 • Podjetnik se izbriše tretji dan od oddaje prijave za izbris oziroma katerikoli kasnejši dan, ki ga predlagate.
 • Sklep o izbrisu vam je četrti dan (oziroma določeni kasnejši dan) osebno vročen.
 • Odjava iz obveznih socialnih zavarovanj, ki jo morate izvesti v osmih dneh od izbrisa s.p. iz PRS.
 • Odjava zavarovanja za primere poškodbe pri delu in poklicne bolezni. Postopek zaprtja popoldanskega s.p. je enak kot zapiranje “navadnega” s.p.. Razlika je le ta, da tisti ki imate urejeno zavarovanje za primer poškodbe pri delu in poklicni bolezni, je potrebno ob zapiranju urediti tudi odjavo iz zavarovanja. Odjavo iz zavarovanja uredite tako, da izberite postopek ” Odjava zavarovanja za primer poškodbe prid delu in poklicne bolezni (obrazec M12) za s.p.”. Zadnji dan za vložitev odjave iz zavarovanja za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni preko portala SPOT ali na točki SPOT je 1 dan pred datumom izbrisa.
 • V roku 60 dni morate preko sistema eDavki na FURS oddati zaključne bilance in na osnovi tega se izračuna dohodnina. Če potrebujete pomoč, vam lahko pomaga naše računovodstvo

Mirovanje podjetja in subvencije

Žal ne obstaja izraz in možnost mirovanja podjetja, ko bi želeli da ne opravljate dejavnosti. Ta pojem se je pojavil, ker je veliko podjetnikov ali podjetij opravljalo sezonsko dejavnost ali pa so želeli zaradi prevelikih stroškov začasno nehati opravljati dejavnost, z možnostjo da lahko kasneje začnejo ponovno delovati.

Ko ponovno odprete podjetje, začnete opravljati dejavnost izgubite ugodnosti iz naslova subvencioniranja prispevkov, kot ste jih imeli ob prvem odprtju.

Prodaja podjetja ali poslovno sodelovanje

Pred zaprtjem vašega podjetja je mogoče razmisliti tudi o prodaji le tega in mogoče z vašo poslovno idejo tudi kaj dodatnega zaslužiti. V Sloveniji je kar nekaj spletnih strani, kjer lahko prodate svoje podjetje npr. to so: BorzaPoslaPosel.net ali Mladipodjetnik.

S poslovnim sodelovanjem z drugimi podjetniki in podjetji, lahko dosežete medsebojno rast, razširite svoja omrežja, prihranite čas, spodbujate inovacije, rešite poslovne težave, prihranite denar.

Stopite v kontakt z nami in dogovorili se bomo za termin brezplačnega sestanka